Som funktionär får du inget betalt, men du bidrar till klubbens verksamhet och gemenskap, samt bygger på ditt eget erfarenhetskonto. Tävlingar är viktigt för klubben då det bland annat bidrar till att lektionspriserna kan hållas ned.
Självklart får man som funktionär fika/lunch beroende på hur länge man är med som funktionär under tävlingsdagen. Inga funktionärer=inga tävlingar.
Alla insatser är värdefulla!

Innan tävling:
Oftast byggs banan med hjälp av banbyggaren dagen innan. Din uppgift som funktionär är att bära ut de bommar, hinderstöd och infångare som banbyggaren vill använda.
Hindermaterial till framhoppningen ska också bäras ut, vanligtvis hinderstöd och bommar till ett räcke och en oxer.
Om möjligt sätter vi också upp avspärrningar/skyltar dagen innan och det är för att förhindra olyckor mellan publik och hästar. Vi sätter bland annat upp avspärrningar mellan ridhuset och ridbanan. Skyltar nere i centrum samt infarten till klubben.

Parkering:
Ser till så att allt flyter på bra på parkeringen, välkomnar och visar de tävlande var de kan parkera. Grep och skottkärra skall finnas på parkeringen och det är funktionärernas ansvar att tömma skottkärran när den är full. Parkeringsvärdarna är det första funktionärerna som de tävlande möter på vår anläggning, därför är första intrycket mycket viktigt.

Sekretariat:
Tar emot betalningar och fixar annat administrativt så som strykningar och efteranmälan m.m. Sekretariatet kontrollerar också vaccinationer på de hästar som finns med på vaccinationslistan i TDB.

Domarsekreterare:
Hjälper domaren med det som behövs, såsom att skriva ned och rapportera in resultat.

Sjukvårdsansvarig:
Ibland sker olyckor på tävlingar och därför måste föreningen alltid ha en sjukvårdsansvarig på plats. Det finns inget krav på att den som är sjukvårdsansvarig skall vara legitimerad sjuksköterska eller läkare. Önskvärt är dock att den sjukvårdsansvarige kan utföra HLR och har någon form av sjukvårdsutbildning, kan bedöma allvaret i situationen och behålla lugnet. Vid allvarliga olyckor tillkallar vi utan tvekan ambulans. Framridning: Håller koll på framridningen och ser till så rätt ekipage går in till framhoppningen. Här är det bra om man har med sig en startlista och kan pricka av ekipagen.

Framhoppning:
Som funktionär på framhoppningen mäter du in hinder samt ser till så rätt ekipage och antal är inne på framhoppningen. Här behöver man en startlista för att pricka av ekipagen. Ofta har ryttarna med sig en medhjälpare in på framhoppningen men i vissa fall kan ryttare be funktionärerna om hjälp med att höja/sänka hinder.

Banpersonal:
På tävlingsbanan hjälper du till att kratta innan och efter hinder så att det inte bildas gropar samt plockar upp ev. rivna hinder. Alla funktionärer inne på banan hjälper till vid höjning och ombyggnad efter instruktioner från banbyggaren. Ofta behövs funktionärer för att flagga start/mål. Som funktionär inne på banan är det bra om du har koll på i vilken följd hindren hoppas för att undvika en eventuell olycka. Skulle en häst komma lös, sätt dig själv i säkerhet om du upplever situationen som farlig. Inne på banan får du hjälpa en ryttare om tyglarna går sönder, sadelgjorden lossnar eller en benlinda går upp. Du får också ge ryttaren sina glasögon, om de åker av. Du får INTE ge ryttaren sitt spö om den har tappat det. Det kallas otillåten hjälp och innebär att ekipaget blir uteslutet.

Trivsel:
Går runt och tittar till anläggningen samt ser till att alla har det bra och det ser snyggt och städat ut. Ansvarar för att papperskorgar töms, att disk kommer tillbaks till cafét och att toaletterna är fräscha under tävlingsdagen.

Cafeét:
Är en viktig inkomstkälla för klubben under en tävlingsdag. Cafégruppen (ORKa mera Cafeteria) annonserar ut när vi behöver bemanna upp. Det är alltid välkommet att baka och lägga i frysboxen inför tävlingar.

Efter tävling:
Banan skall byggas bort, sopor slängas, bajs mockas, skyltar hämtas in m.m. Anläggningen skall lämnas i samma skick som den var i innan tävlingen började.