Att tävla lektionshäst
Våra ridskolehästar är fantastika att lära sig saker på. Deras huvudsakliga uppgift är att gå på lektioner men vi på Orust ridklubb erbjuder till viss mån en möjlighet att få tävla lektionshäst eller ponny. I första hand hemma på vår klubb i form av klubbtävlingar, i detta fall så krävs inget mer än att man rider på ridskolan.
För arrangemang som personal håller i, så som blåbärshoppningar, får alla lektionsryttare vara med, självklart i mån av plats.
För att få vara med på aktiviteter som tävlingssektionen håller i (där personal inte finns på plats) finns högre krav. Man måste ha BLÅTT kort. Det hålls kurser i detta varje termin. Man bör rida minst 2ggr/veckan (från ryttarmärke 2) eller 1 ggr/veckan om man rider i en ryttarmärke 3 eller högre. Det ska vara ett lämpligt tillfälle, man ska kunna hantera en tävling ensam med allt vad det innebär att lära sig banan, värme upp hästen på rätt sätt samt vet när man ska rida.
Man betalar även en hästhyra på 50kr/gång.
Den höjd eller klass man rider är en klass lägre än man gör på blåbärshoppningar. Undantag kan göras om man gjort 3 eller fler felfria runder i hoppning eller ridit över 62% mer än 2 gånger i dressyr. Då kan man få rida samma klass som vid ridskoletävlingarna.
För att få vara med på aktiviteter annordnade av Tävlingssektionen SKA man vara med och hjälpa till som funktionär. Vi ser det även som positvt att man ställer upp och hjälper till, så som vid tävlingar, ridläger osv.
Att komma ihåg är att dessa aktiviteter oftast hålls på hästarnas vilotid, det innebär därför en extra belastning som kan medför skador.
Varje år så har vi även ett antal lag i Bohuscupen, detta är en lokal tävling som då ligger förlagd på en annan ridklubb. Till dessa tävlingar kan man få möjlighet att följa med och rida. Man står själv för de kostnader som tävlingen medför men ridklubben står för ponnyn eller hästen (alltså ingen hästhyra). Man ska också köra hästen till och från tävlingsplatsen.
Då intresset är stort att göra detta väljs man ut genom följande kriterier:
- Ledaraspiranter/ryttarutveckling har första tjing
- Man ska ha tävlat flera klubbtävlingar hemma med goda resultat på motsvarande eller högre nivå än den man ska tävla på utanför klubben. I dressyr LC:1 och LB:1, i hoppning på C-ponny 70 cm, D-ponny 80 cm och stor häst 90 cm
- Man är engagerad som som funktionär, stallfia osv.
- Ryttaren, eller målsman om man inte fyllt 13 år, ska ha ett grönt kort för att få tävla, dessa kurser anordnar vi en gång per år.
- Vi är en mindre tävlingsklubb men också en ideell förening, vilket förutsätter att alla hjälper till. Som tävlingsryttare ska man också vara behjälplig på de tävlingar som anordnas på klubben. Detta är ofta det kriteriet som avgör vilka som får lov att åka ut och tävla på våra lektionshästar. Man kan även hjälpa till med andra aktiviteter på klubben såsom ridläger, teoritillfällen, skötsel och fodring av hästar m.m.
- Rekommenderad yngsta ålder är 12 år
- Det är också viktigt att om man är intresserad av att få delta i Bohuscupen att man talar om det för sin ridlärare så att vi har möjlighet att coacha er framåt till att uppfylla kriterierna och komma så pass långt i ridningen att man är redo!
- När man uppfyllt ovanstående och pratat med sin ridlärare kommer ni tillsammans med den lagledare som kommer hålla i ert lag att välja ut vilken häst som är lämplig. Den hästen blir man ”tävlingsskötare” till. Detta innebär att man ansvarar för att hästen är i fint skick, friserad och blank, samt håller utrustning välputsad.
- Skulle hästen som valts ut till er bli skadad eller sjuk, kan man i vissa fall få lov att byta till annan lämplig häst. Notera att detta inte är något vi kan garantera.
Bohuscupen är en lagtävling som handlar lika mycket om laganda som om ridning. När man tävlar utanför klubben är man Orust Ridklubbs ambassadörer och förväntas visa ett gott horsemanship och att vara en god lagkamrat.